Pohled do historie: Házenkáři jako pořadatelé tanečních zábav

Vážení sportovní přátelé, házenkářky a házenkáři!

V dalším pokračování malých výletů do historie horecké házené se zaměříme na dobu, kdy házenkáři věnovali nemálo času nejen samotnému sportu a zvelebování areálu na Sokolce, ale po mnoho let byli také pořadateli řady společenských akcí v obci. Aby si přišli na své i pamětníci, vydáme se zpět proti proudu času o více než 45 let.

POKUD HRÁLI „BOJSÁCI“, BYLO NABITO

Od začátku 70. let minulého století bylo běžné, že areál na Sokolce byl o sobotách místem pořádání letních tanečních zábav za účasti stovek lidí nejen z Horky, ale i ze širokého okolí. Akce pod letním nočním nebem končily až kolem třetí hodiny nad ránem. Doprovod obstarávaly amatérské hudební skupiny, produkující na Olomoucku tehdejší populární muziku – např. kapely Flora, Elektron, Alfa nebo Radost.

Absolutní jedničkou mezi nimi ale byla výborná kapela, která vznikla koncem 60. let přímo v Horce nad Moravou pod názvem THE BOYS. Parta místních mladých muzikantů měla skvělý repertoár v češtině i angličtině, složený z největších hitů, kterými tehdy žil celý hudební svět. Postupem doby, s nástupem tzv. normalizace, musela kapela nedobrovolně opustit svůj anglický název a přejmenovat se na EX 30. Její kvalita ale zůstala a mnoho pamětníků určitě ráda zavzpomíná, že se stále chodilo na „Bojsáky“. Pokud bylo na plakátech uvedeno, že  budou hrát právě oni, bylo na Sokolce vždy nabito.

Organizování tanečních zábav v areálu Sokolky nebylo nijak snadné a přípravy zabraly několik dnů. Bylo třeba sehnat, přivést a v areálu rozmístit desítky stolů a židlí, nainstalovat večerní osvětlení a postavit zastřešené pódium pro hudbu, protože dnešní zděné pódium ještě nestálo. Dále se musel na hřišti položit dřevěný taneční parket, bylo nutno obstarat občerstvení, připravit makrely na pečení, sestavit pořadatelskou službu… Všichni členové oddílu házené a další dobrovolní pomocníci měli co dělat, aby vše klaplo. Samozřejmě, že v následujících dnech bylo třeba vše uklidit a vrátit celý areál do původního stavu.

KDYŽ NA SOKOLCE ZPÍVALY HVĚZDY

Začátkem 70. let vedení oddílu házené přišlo s opravdovou peckou, když se rozhodlo na letní zábavy a karnevaly angažovat zpěváky a kapely, které lidé znali jen z televize, rádia či gramodesek. První hvězdou, která na Sokolce vystoupila, byl tehdy nesmírně populární zpěvák PAVEL NOVÁK. Přerovský patriot přijel na Sokolku ve fialové Tatře 603, což bylo v Horce něco nevídaného. V dané době totiž šlo o nejsilnější, největší a nejdražší auto. Ne nadarmo „šestsettrojkou“ jezdili nejvyšší představitelé státu, včetně prezidenta republiky. Na skvělé vystoupení Pavla Nováka přišel v krásném letním večeru rekordní počet lidí, jaký zábavy na Sokolce nepamatovaly. Však také tržby ze vstupného a prodeje občerstvení náležitě vylepšily stav oddílové pokladny.

V roce 1973 vsadilo vedení házenkářského oddílu na „umělce z Prahy“ a na první zářijovou sobotu angažovalo velice populární rockovou kapelu BLUE EFFECT, která se v té době již musela přejmenovat na MODRÝ EFEKT. Pamětníci si určitě vybaví, jak na Sokolce zcela výjimečný večer skvěle rozjela čtveřice profíků – mimo jiné vynikající kytarista Radim Hladík či hráč na klávesy Lešek Semelka. V archivu se dochoval i ručně malovaný plakát, který spolu s oficiální prezentací této kapely zval na karneval pod širým nebem.

Na letní taneční zábavu v sobotu 2. srpna 1975 se podařilo angažovat ostravskou vycházejí pěveckou hvězdu VĚRU ŠPINAROVOU, která už v mladém věku měla obrovské množství fanoušků a ctitelů. Také tehdy areál Sokolky praskal ve švech.

Na letní karneval v roce 1976 se házenkáři rozhodli pro slavnou pražskou star, z dnešního pohledu českou swingovou legendu – zpěváka KARLA HÁLU. Ten na Sokolku dorazil ve svém bílém Fiatu 850, který si sám řídil. Jen co vystoupil, bylo znát, že už si dal předem nějakou skleničku na kuráž. Což se dalo pochopit, protože zpívat na horecké Sokolce byla úplně jiná liga než vystupovat před vyprodanou pražskou Lucernou. Krátce před začátkem karnevalu ale začalo pršet a tak se vše muselo narychlo přestěhovat na sál Jednoty (pozdější Autodemont), což znamenalo jediné – do sálu se vtěsnalo tolik lidí, že v něm nebylo k hnutí. Nicméně Karel Hála odvedl profesionální výkon a z pódia zazpíval všechny své největší hity.

Letní taneční zábavy a karnevaly v režii házenkářů pokračovaly také v dalších letech, lze vzpomenout na vystoupení pražské kapely Mustangové, velký úspěch měl další koncert Pavla Nováka, jiné roky zase dostávala prostor vzpomínaná skupina EX 30. Úspěšné byly rovněž tradiční Štěpánské zábavy, které házenkáři každoročně pořádali o prvním vánočním svátku na sále Jednoty.

ČEKÁNÍ NA LEPŠÍ ČASY

Po letech stagnace, kdy se v Horce házená nehrála, rozvíjí od roku 2010 činnost současný házenkářský klub, který je úspěšným pokračovatelem tradice pořádání společenských akcí, byť v poněkud skromnějším duchu. Připomeňme, že k významným akcím pro širokou veřejnost patřila v roce 2017 vydařená oslava 60. výročí založení házené v Horce. Ve stejném roce byla založena tradice každoročního předvánočního punčování, které členové klubu organizují pro veřejnost v areálu na Sokolce. V lednu či únoru pak na jiném místě pořádají společenský večírek s hudbou a tancem. Oběma uvedeným akcím nejbližší doba zřejmě ze všeobecně známých důvodů přát nebude. Ale jak se říká, není všem dnům konec. Věřme, že příští rok už bude situace příznivější a házenkáři budou mít opět možnost přivítat všechny příznivce dobré zábavy na společenských akcích, které budou pořádat.