2019-2020

stránka se připravuje

Když se v září 2019 rozběhla v ČR nová házenkářská sezóna, nikdo netušil, že ji z důvodu zásahu vyšší moci nebude možné na jaře 2020 dohrát ani na amatérské, ani na vrcholové úrovni. Stejně na tom byly i mnohé další sporty. Důvodem byla přísná hygienická opatření proti šíření nového koronaviru, způsobujícího po celém světě onemocnění Covid-19. V první polovině března 2020 byly proto rozehrané soutěže pozastaveny a 29. března 2020 Český svaz házené rozhodl, že zbývající část sezóny pro všechny soutěže a kategorie bude od tohoto data zrušena. Veškeré výsledky soutěžního ročníku 2019-2020 byly současně anulovány.

Co tato situace znamenala pro oddíl házené TJ Sokol Horka nad Moravou? Zvláště, když nebyly umožněny ani žádné tréninky? Přirozeně, že vynucená herní i tréninková pauza zabrzdila rozvoj hlavně mládežnických týmů, které měly našlápnuto k dobrým výsledkům. Navíc družstva starších miniházenkářů a mladšího žactva nemohla startovat v dubnu 2020 na jednom z největších mezinárodních házenkářských turnajů v Evropě – Prague Handball Cup 2020 (rovněž byl zrušen), kde je možné navázat nové kontakty s házenkáři z řady evropských zemí. Nicméně ochrana zdraví byla v daný čas prioritní. Teprve až následné postupné rozvolňování bezpečnostních opatření dovolilo od začátku května 2020 zahájit pro všechna naše družstva alespoň tréninky v areálu Sokolky.

Připomeňme, že v září 2019 vstoupilo do zmíněné nedohrané sezóny šest horeckých týmů. Kromě seniorského mužstva šlo o tým mladších dorostenců, dále družstvo starších žáků, celek mladšího žactva a také dvě družstva nejmladších nadějí – miniházenkářů. S touto hráčskou základnou, kolektivem činovníků, trenérů, vedoucích týmů i rozhodčích se horecká házená vyrovnala renomovaným klubům ve velkých městech.

Celek mužů od září 2019 druhým rokem nastupoval k utkáním v Moravskoslezské lize. Herní projev i výsledky ale ovlivnil fakt, že trenérská dvojice Věra Krobothová a Libor Vykydal, neměla z různých důvodů k dispozici kompletní hráčský kádr. Na podzim tak ani jednou mužstvo nenastoupilo v ideální sestavě a bylo třeba improvizovat. To byl také důvod, proč mužstvo po osmi zápasech proti mnohem zkušenějším soupeřům (např. Orlová, Krmelín, Suchdol nad Odrou, Trnávka) nedosáhlo na bodový zisk. A na jaře již nebylo možné z výše uvedených důvodů manko napravit.

Nelehkou pozici měl na startu sezóny také nově vytvořený tým mladších dorostenců, vedený trenérem Liborem Žůrkem. Tvořili jej chlapci, přecházející z kategorie staršího žactva, zatímco jejich soupeři v severomoravské skupině 2. ligy ČR (např. Kopřivnice, Ostrava, Karviná, Hranice, Zlín) byli o rok či dva starší a zkušenější. Každopádně horečtí kluci byli všem sokůmvyrovnaným soupeřem a za předváděnou hru se nemuseli stydět. V utkáních sice nebodovali, ale vždy soupeře potrápili a mnohdy je předčili ve fyzické připravenosti. Škoda, že po poctivé zimní přípravě nemohli během jara 2020 prokázat výkonnostní posun.

Družstvo starších žáků, bojující v Olomoucké krajské lize, se během podzimu potýkalo s úzkou hráčskou základnou a často museli soupisku doplňovat mladší žáci. Nicméně pod vedením trenéra Libora Žůrka se popasovalo s danou situací velmi dobře. Po podzimu získalo osm bodů a obsadilo 3. místo tabulky. Z pěti družstev přihlášených do soutěže dokázali naši chlapci v obou vzájemných duelech porazit SK Žeravice a TJ Cement Hranice. Ukázali, že dovedou porážet soupeře na stejné i vyšší úrovni. Naopak s HBC Olomouc B a TJ Centrum Haná B úspěšní nebyli. Družstvo tak během podzimu ukázalo obě tváře – dobrou, i tu horší.

Výsledkově nejúspěšnější tým Horky v podzimní části nedohrané sezóny 2019-2020 tvořilo mladší žactvo vedené trenérem Petrem Němcem a Andreou  Hrachovinovou, vedoucí družstva. Po úspěšné přípravě a účasti na házenkářském festivalu v Lovosicích (zisk 10. místa z 24 zúčastněných družstev) se našim nadějím výborně dařilo v Olomoucké krajské lize, kde jim po podzimu se ziskem 18 bodů patřilo skvělé 2. místo v tabulce. Nejcennější však je, že všichni hráči i hráčky úspěšně zvládli rychlý přechod z miniházené do velké házené. Odměnou pro celý tým byl zájezd na utkání extraligového giganta HCB Karviná se srbským Železničarem Niš v odvetě Vyzývacího poháru. Za fandění se horecké výpravě dostalo od domácího trenéra pozvání do kabiny karvinských hráčů, kteří naše chlapce a dívky podarovali podepsanými kartičkami a dvěma vítěznými dresy.

Během podzimu 2019 se dařilo i družstvům nejmladších věkových kategorií, které jsou velkým vkladem pro budoucnost našeho klubu. Družstvo mladší miniházené s trenérkou Jindřiškou Ochmannovou se zábavnou formou učilo základům házenkářské abecedy a absolvovalo několik víkendových turnajů. Právě během nich bylo znát, jak se chlapci a dívky z prvních a druhých tříd postupně zlepšují.

Družstvo starší miniházené vedené trenéry René Ruslerem a Matějem Protivánkem vstoupilo do nové sezóny s téměř kompletně obměněným kádrem. Začalosbírat potřebné zkušenosti v krajské soutěži, a to se střídavými úspěchy. Důležité je, že žádnému z malých házenkářů nechybělo nadšení a obrovská chuť hrát, což je cesta ke stále lepším výkonům. Již během podzimu 2019 se naši starší miniházenkáři stali rovnocenným soupeřem všech ostatních týmů v krajské soutěži.

Skvělým příspěvkem k utužení házenkářské party obou družstev miniházené bylo koncem ledna 2020 zimní soustředění v zasněžených Jeseníkách, konkrétně ve Velkém Vrbně. Škoda jen, že na tuto vydařenou přípravu nemohla navázat jarní část krajské soutěže.

Pokud jde o horeckou mládež, vzpomenout je možné i existenci přípravky pro nejmenší děti ze širokého okolí. Kroužek pohybových aktivit, vedený trenérem Petrem Němcem má za cíl podchytit zájem dětí o sport, přiblížit jim základní pohybové návyky a dovednosti, stejně jako vztah ke kolektivu. Dění v horeckém oddílu házené se ale v sezóně 2019-2020 neodvíjelo jen v rovině mistrovských utkání a řady turnajů. A to i přičiněním rodičů hráčů a dalších fanoušků házené, kterým patří poděkování za celoroční pomoc a přízeň při organizaci mnohých akcí. Tradičně jsme v srpnu 2019 uspořádali Sportovní příměstský tábor pro děti – týden her, zábavy a soutěží. V prosinci 2019 jsme na Sokolce pro veřejnost připravili třetí ročník předvánočního Horeckého punčování, v únoru 2020 následoval házenkářský společenský večírek v sále na Kovárně. A konečně na jaře 2020 se pak mladí házenkáři Horky proměnili na úklidovou četu a okolí cest na pomezí CHKO Litovelské Pomoraví zbavili nejrůznějšího odpadu, který tam zanechali spoluobčané, jimž respekt a úcta k přírodě bohužel nic neříká.