2016-2017

Sezonu 2016/2017 zahájila začátkem srpna tréninky a soustředěními naše družstva: starší dorostenci, mladší žáci, starší minižáci a mladší minižáci. Pro družstva minižáků byl připraven příměstský tábor, kterého zúčastnilo 28 dětí. V průběhu tohoto týdne, který byl přístupný i dětem, které nejsou členy oddílu házené, se trenéři zaměřili na všeobecnou pohybovou průpravu, míčové sporty, ale našli si i čas na výlet, který byl tentokrát do Ostravy – Landekparku. Tato příprava nejmenších házenkářů a házenkářek probíhala v areálu základní školy. Dorostenci a mladší žáci měli svou přípravu na Sokolce. V průběhu soustředění všichni chodili na obědy na Sluňákov.

Poslední víkend v srpnu 2016 jsme uspořádaly pro všechny kategorie tradiční letní přípravné turnaje s názvem „ Házenkářské naděje“.

Od začátku září začaly pravidelné tréninky. Zhruba od konce listopadu měla všechna družstva dohrána své soutěže a začaly se zaměřovat na zimní přípravu, ve které odehrála i spoustu přípravných turnajů. Z těch nejvýznamnějších turnajů, můžeme zmínit účast našich družstev staršího minižactva a mladšího žactva na 26. ročníku mezinárodního turnaje Prague Handball Cup 2017, který se již tradičně uskutečnil v období velikonočních prázdnin v hlavním městě ČR, v Praze.

Mezi další sportovní aktivity našeho klubu, jsme mohli směle zařadit nadále se prohlubující spolupráci se základní školou v Horce nad Moravou a to v oblasti školních sportovních soutěží. Zde jsme se účastnili s dětmi 1. – 5. tříd školní ligy miniházené, která čítala celkem 4 turnaje, odehrané v hale DHK Zora Olomouc a to vždy v pondělí v dopoledních hodinách. Na turnajích jsme měli střídavé výsledky. Jednou jsme skončili na 1. místě, jindy na 5. místě. Žáci 5. – 7. tříd se pak účastnili tradiční školní soutěže Novinářský kalamář, kde jsme z první příčky regionálního kola postoupili do kola krajského, kde nám jen o vlásek unikl (2. místo) postup do republikového finále.

Začátkem roku 2017 jsme zvažovali, jestli uspořádat již tradiční plesovou veselici. Na výkonném výboru oddílu házené bylo většinově odsouhlaseno, že i v tomto roce ji uspořádáme, bylo jen potřeba vybrat vhodný termín a téma. Ples se odehrál ve stylu Pyžamová párty a konal se v pátek 27. 1. 2017 v Horce nad Moravou v sále Autodemontu, ul. Tř. Osvobození 14. Sál byl otevřen od 19:00 hodin. K tanci hrála živá hudba skupiny FANTAJM. Ti co přišli, mohli vidět lechtivé vystoupení taneční skupiny Enola Dances, bohatou tombolu a spoustu dalších překvapení. Samozřejmostí byla i soutěž o nejoriginálnější pyžamo. Plesu se zúčastnilo 61 hostů.

Dalším významným počinem byla rekonstrukce sprch, která za finanční účasti oddílu házené a malé kopané byla realizována v průběhu měsíců leden a únor. Celkové náklady čítaly cca 150.000,- Kč, z toho oddíl házené přispěl částkou 80.000,- Kč.

V sobotu 6. 5. 2017 jsme zorganizovali zájezd na kvalifikační utkání mužské reprezentace o postup na ME 2018 v Chorvatsku, kdy toto utkání se odehrálo ve 14:00 hodin ve Zlíně, v hale Euronics. Po dramatickém prvním poločase naši reprezentanti dotáhli utkání do vítězného konce 32:25.

V sobotu 3. 6. 2017 se konal v obci Sobáčov 8. ročníku „BEACH HANDBAL TOUR 2017“ v plážové házené. Na tento turnaj jsme přihlásili dvě družstva a to družstvo starších dorostenců, které vystupovalo pod názvem „Zkratkaři“ a druhé družstvo vybrané z trenérů, funkcionářů a příznivců tohoto sportu, které vystupovalo pod názvem „Zralé víno“. Turnaj se hrál za krásného slunného počasí. Pravidla těchto zápasů byla odlišná, než jak je známe z klasické házené. Bylo to pro nás něco nového a s tím jsme na turnaj jeli. Pojali jsme to jako kulturní akci, samozřejmě jsme nic nevzdávali a bojovali ze všech sil. Na vítězství to však nestačilo. Zralé víno dosáhlo na krásné páté místo (poslední) a Zkratkaři byli o stupínek lepší.

Dětský den, který byl spojen s akcí 60. výročí od založení házené v Horce nad Moravou, jsme uspořádali v areálu Sokolky v sobotu 10. 6. 2017. Program byl opravdu pestrý. Sportovní klání odstartovalo mistrovské utkání mladších žáků, následoval turnaj staré gardy. Během celého dne byly v areálu pro děti připravené dovednostní soutěže, zábavné atrakce (skákací hrad, malování na obličej, šermířské vystoupení, soutěž „Házená očima dětí“, vystoupení orientálních tanečnic, prezentace Policie ČR a spousta dalších). Po skončení turnaje staré gardy následovalo slavnostní zahájení celého dne za účasti starostky obce Horky nad Moravou Sylvy Stavarčíkové, předsedy TJ Sokol Horka nad Moravou Vladimíra Hladiše, předsedy Olomouckého krajského svazu házené pana Valdemara Macharáčka a předsedy oddílu házené naší jednoty Libora Žůrka, kteří popřáli házené v Horce minimálně dalších 60 úspěšných let, mnoho sportovních úspěchů a zdatných odchovanců. Následně se prezentovaly naše nejmenší házenkářské naděje a po těchto i dorostenci, kteří v exhibičním utkání nastoupili proti dámám z SK UP Prior Olomouc. Celým dnem provázel sportovce a diváky moderátor radia Haná. Podvečerem se pak linula živá hudba, která hrála především k poslechu a příjemné večerní atmosféře.

Na závěr sezóny čekal České házenkáře dramatický závěr kvalifikačních bojů o postup na mistrovství Evropy 2018. V brněnském červeném pekle se 14. června 2017 v 18:10 hod utkali s Islandem. Chtěli jsme Seveřanům pořádně zatopit a podpořit české reprezentanty na cestě na EURO 2018! Náš klub zorganizoval zájezd na toto kvalifikační utkání, kdy se k naší výpravě (18 členů) přidali i mladí házenkáři s TJ STM Olomouc (16 členů). Za naší podpory reprezentanti zdolali soupeře 27:24 a s předstihem si tak zajistili účast na vrcholné akci.

Hvězdy pro legendy (Praha 21. 6. 2017) – tak zněl název velkolepé akce pořádané Českým svazem házené. V Praze na centrálním kurtu na Štvanici se konala velká akce, na které jsme nemohli chybět. Tentokrát se jelo za házenou do Prahy vlakem. Určitě to byl pro všechny zúčastněné zajímavý a silný zážitek. Během dne bylo možné vidět mnoho zajímavého jako házenou vozíčkářů, utkání osobnosti (herci, zpěváci, slavní sportovci z různých sportovních odvětví) exhibiční utkání výběru ČR/SVK vs. Výběr světa a to jak v podání mužské, tak i ženské složky.

Již tradičně závěr školního roku patřil i závěru uplynulé sportovní sezóny, kterou jsme zhodnotili na společenských posezeních s rodiči, hráči a trenéry. Každé družstvo si tuto akci pořádalo podle svých představ, ale vždy ve znamení dobré nálady u jídla a pití.