Ročník 2012-2013

Přípravu na novou sezónu zahájila všechna družstva žactva posledních 14 dní před koncem letních prázdnin, resp. 20. 8. 2012. Vzhledem k početním stavům v jednotlivých kategoriích nebylo lehké rozhodnout, zda se sloučí družstvo mladšího žactva s nově vzniklým družstvem starších žáků. Po zralé úvaze se výkonný výbor rozhodl do soutěží přihlásit družstva:

• Mladší minižactvo (7 hráčů a hráček)

• Starší minižactvo (8 hráčů a hráček)

• Mladší žactvo (9 hráčů a hráček)

• Starší žáci (8 hráčů)

Jak již počty hráčů u jednotlivých kategorií naznačovaly, museli hráči a hráčky nižší věkové kategorie pomáhat v mistrovských utkáních o jednu kategorii výše.

Poslední týden prázdnin jsme uspořádali pro děti z Horky a přilehlých obcí, příměstský tábor pod názvem „Týden her, zábavy a soutěží“. Zde se mohly děti seznámit nejen s míčovými hrami, ale také oprášit si vědomosti při různých hlavolamech, nakouknout do tajů ruční výroby papíru, či navštívit policejní stanici v Olomouci – Řepčíně. Během tábora si děti samozřejmě vyzkoušely i mini házenou a výsledek byl takový, že během prvních dvou týdnů nového školního roku přišlo do klubu přes 18 nových dětí, kdy jsme k datu 1.10.2012 měli v týmech mladšího a staršího minižactva 35 dětí. Tento doslova a do písmene neočekávaný nápor a zájem dětí a rodičů o házenou „přinutil“ k vytvoření družstva Mladšího minižactva „B“, resp. přípravky. Byly to milé starosti, které v sobě mj. tak skrývaly zajištění trenérských kapacit a tréninkových ploch (zejména v zimním období, kdy tělocvična ZŠ, doslova praskala ve švech).

Po sportovní stránce všechna družstva předváděla vyrovnané výsledky a byl znatelný herní vzestup ve všech kategoriích. Podzimní část odehrála družstva bez sebemenších problémů.

Starší žáci hráli svoje domácí utkání na palubovce armádní haly Dukly, ul. Na Šibeníku v Olomouci, která sice taky neodpovídala moderním regulím, které vyžadoval Český svaz házené, ale byla schválena žádost našeho oddílu o přidělení výjimky. Tato výjimka byla přidělena pouze pro podzimní část, proto jsme s předstihem museli řešit, kde odehrají starší žáci jarní část sezóny. Jako nejschůdnější řešení se ukázala být hala ve Velké Bystřici.

Domácí utkání mladšího žactva a minižactva jsme již tradičně odehráli v areálu ZŠ v Horce nad Moravou, kam naše děti chodila povzbuzovat početná skupina příznivců z Horky a přilehlých obcí.

O kvalitách našich celků a hráčů svědčí také zájem špičkového klubu DHK Zory Olomouc o naše holky, kdy v průběhu soutěže byly do olomouckého velkoklubu uvolněny hráčky Michaela Fitříková a Klára Nytrová. SK Velká Bystřice projevila zájem o bratry Pečinky (Vojtěcha a Matouše), kterým také byl umožněn přestup do týmu, jehož senioři okusili 1. ligu, dorostenecké družstva hrají ligové soutěže a mládežnická družstva jsou pravidelnými účastníky Žákovské ligy a Házenkářského desetiboje (oboje neoficiální přebory ČR).

Na konci sezóny, resp. v sobotu 8. 6. 2013 jsme k příležitosti připomenutí vzniku házené v Horce nad Moravou uspořádali 1. ročník turnaje Staré gardy – 11. ročník memoriálu Vladislava Fleischmanna. Během dne se představila družstva minižactva a mladších žáků. Turnaj Staré gardy vyhrálo družstvo SK Droždín.

Snahou vedení klubu nebyly jen herní výsledky, ale také zájem o rekonstrukci asfaltového hřiště na Sokolce. Z tohoto důvodu již druhým rokem byly vytvářeny snahy o vybudování moderního házenkářského hřiště na naší domácí Sokolce. Jednání s ostatními členy TJ Sokol, resp. oddíly byla vleklá. Nicméně dlouholetá snaha při vyjednáváních sklidila ovoce, kdy na schůzi TJ Sokol dne 21.3.2013 bylo rozhodnuto o rekonstrukci asfaltového hřiště. Od této chvíle začala snaha o získání tolik důležitých finančních prostředků, které již jako jediné bránily v rekonstrukci.

Jistě stojí za zmínku i uspořádání 1. společenského večera, který pořádal oddíl házené v sále Horecké stodoly a který se setkal s kladným ohlasem účastníků. Ples jsme pořádali v retro stylu, ale 20. století, o dobrou zábavu se postarala kapela Pandora a vystoupení „mezických černošek“.

Namístě bylo poděkovat za sezónu 2012/2013 všem funkcionářům, trenérům, hráčům, rodičům a zejména sponzorům házenkářského oddílu naší TJ díky, kterým jsme mohli organizačně ekonomicky zabezpečit chod celého oddílu.

TJ Sokol Horka nad Moravou – oddíl házené měl k 30. 6. 2013 145 členů, z toho 36 registrovaných u ČSH a 53 ve věku do 18 let.