Představujeme nové hráče

Jednou z nových posil týmu mužů, která bude v nové sezóně Moravskoslezské ligy oblékat horecký dres, je odchovanec olomoucké házené JIŘÍ KUBEČEK (23 let).

Jde o fyzicky velmi dobře disponovaného univerzálního hráče, který má zkušenosti hned z několika klubů. Přichází jako hráč do pole, ale je schopen nastoupit i na postu brankáře.

Jirko, jak se stalo, že jsi začal hrát právě házenou?

K házené mě v podstatě přivedli rodiče na základě jednoho informačního plakátku. Jako malý kluk jsem ještě neměl nějakého koníčka a tak jsem zkusil právě házenou, třebaže jsem o ní příliš nevěděl.

Vzpomeneš si na své první krůčky na házenkářském hřišti?

V tehdejším klubu STM Olomouc, dnešním HBC, jsem v žákovské kategorii začínal pod vedením trenéra Petra Němce jako hráč v poli. Až jednou jsem při rozcvičování během poločasové přestávky zkusil pro pobavení chvíli chytat v brance. Když to trenér Němec viděl, zeptal se, zda už v brance nechci zůstat nastálo. Souhlasil jsem a tím začala má brankářská éra.

Ta pokračovala pod vedením trenérky Věry Krobothové. Později jsem působil v olomouckém dorostu, který trénoval Pavel Šmérek. O možnosti, že bych si mohl zahrát také na jiném postu, nechtěl nikdy slyšet. Ale protože tou dobou bylo v týmu málo hráčů, podle potřeby jsem střídal roli brankáře i hráče v poli, což mě rovněž bavilo.

Olomoucký klub ale nebyl tvou jedinou štací. Kde jsi dále působil?

Z Olomouce jsem odešel do HCB Karviná, kde jsem odchytal jednu sezónu v 1. lize staršího dorostu. Následoval přechod do Tatranu Litovel. Tam jsem okusil 2. ligu a poznal skvělou hráčskou partu, mimo jiné jsem hrál s Matějem Nantlem, který nyní nastupuje za extraligovou Karvinou.

Následoval návrat do Olomouce a poté přechod do Sokola Velká Bystřice, kde jsem poznal skvělého trenéra Pavla Tkadlečka. Po nějaké době přišel opět návrat do HBC Olomouc, do týmu mužů, který bojoval ve 2. lize.

Co tě přivedlo do horeckého házenkářského klubu?

V HBC Olomouc jsem moc spokojený nebyl, ale věděl jsem, že v Horce je skvělá házenkářská parta. Proto jsem přivítal možnost změnit působiště. Po pár srpnových trénincích jsem si poprvé s mužstvem Horky zahrál 22. srpna na domácím turnaji, kde jsem nastupoval jako hráč v poli. To bude v Horce moje hlavní pozice, ale v případě potřeby jsem připraven zastoupit kolegu Štěpána Vodičku, který bude prvním gólmanem.

Jirko, díky za rozhovor. Přejeme ti v novém působišti mnoho zdaru, ať se ti v horeckém dresu daří a jsi u nás spokojený!