Sokolka opět ožila, mládežnické turnaje ukončily dobu házenkářského temna

Konečně jsme se dočkali! Byť v omezeném režimu, přesto jsme si všichni v sobotu 29. května na horecké Sokolce házenou náležitě užili. Zlepšená epidemiologická situace totiž dovolila uspořádat dva souběžně hrané turnaje – mladšího žactva a starších miniházenkářů. Na závěr sobotního programu pak družstvo mužů Horky sehrálo přátelské utkání s TJ Sokol Osek nad Bečvou.

MLADŠÍ ŽACTVO

„Do každého turnajového utkání jsme šli s cílem zopakovat vše, co se hráči a hráčky dosud naučili. A také zjistit, co za dlouhou dobu bez tréninků a zápasů zapomněli,“ říká trenér družstva Petr Němec. „Všichni nás svým přístupem a aktivitou na jednotlivých postech mile překvapili. Nejvíce nás potěšili ti, kteří dříve byli vždy o krok zpět a aktivitou moc nehýřili. Ale na tomto turnaji si díky své natěšenosti zahráli i na postech, o kterých dříve nechtěli ani slyšet. A zhostili se toho na výbornou,“ dodává Petr Němec.

Svědčí o tom i výsledky jednotlivých utkání, kterými domácí družstvo mladšího žactva prošlo bez ztráty bodu. Horecké naděje porazily první družstvo TJ Cement Hranice 15:9 (8:3), SK HFP Prostějov 18:2 (9:1) a druhé družstvo TJ Cement Hranice 14:2 (10:1). Vybojovali tak 1. místo v turnaji!

Sestava a branky horeckého týmu:

Šimon Skřivánek 14/1, Tomáš Sobek 12/2, Václav Spáčil 7/1,

Radim Vánský 4/0, Matyáš Niessner 3/0, Sára Hrachovinová 2/0, Matěj Hanáček 2/0, Ondřej Dvořák 1/0, Adam Fiala 1/0, Jakub Drozd 0/0, Veronika Tinklová 0/0, Klára Drozdová 0/0, Matěj Hoferek 0/0. Brankář: Martin Rusler 0/0, úspěšnost 47, 2%.

STARŠÍ MINIHÁZENKÁŘI

Také pro toto horecké družstvo byla sobota 29. května malým svátkem, neboť se po dlouhé pauze mohlo zúčastnit oficiálního turnajového zápolení. I když hráči a hráčky neměli zatím moc příležitostí k tréninku a covidová pauza zanechala na výkonech  znatelnou stopu, malí házenkáři se prvního letošního turnaje zhostili se ctí. Sehráli celkem pět utkání – s TJ Cement Hranice,  SK HFP Prostějov, Tatranem Litovel a dvěma družstvy HBC Olomouc 1966.

Horecký tým nastoupil v osvědčené sestavě, kterou posílili někteří hráči z mladší kategorie. Mnozí ale jako by zapomněli, co je osobka a dělali i další drobné chyby. Celkově však zanechali dobrý dojem a na všech bylo vidět nadšení a radost ze hry. Hráčem týmu byl vyhlášen David Jašíček. Potěšitelné je, že účastníci turnaje si jej užili, a to i přesto, že musela být celou dobu dodržována protiepidemiologická opatření.

I přes kratší přestávku, kterou zapříčinil déšť, počasí sobotnímu turnajovému programu přálo a bez vážných problémů tak mohl být zakončen slavnostním vyhlášením a udělením cen zúčastněným družstvům a oceněním talentů z každého týmu.

„Oba souběžně hrané turnaje byly přínosem pro všechny, ale hlavně pro nás trenéry,“ hodnotí vydařenou akci horecký trenér mládeže Petr Němec. „Bylo vidět, jak mladým hráčům a hráčkám během nucené pauzy házená chyběla a jak je pro ně důležitá. Z pohledu nás trenérů je konečný výsledek až na posledním místě, protože více nás těšila samotná hra, kolektivní duch, bojovnost a radost ze hry. Velké poděkování patří také rodičům hráčů a hráček, stejně jako všem fanouškům za pěknou kulisu při turnajových utkáních,“ uzavírá své hodnocení Petr Němec.

DRUŽSTVO MUŽŮ

Tečkou za sobotním házenkářským programem na horecké Sokolce bylo přátelské utkání domácího týmu mužů proti nově se formujícímu družstvu TJ Sokol Osek nad Bečvou. V této obci na Přerovsku se totiž místní borci rozhodli přejít z národní házené na mezinárodní házenou – handball. A právě v sobotu 29. května si přijeli do Horky vyzkoušet, jak chutnáhandballový chlebíček. Nekompletní mužstvo Oseka muselo doplnit několik „vypůjčených“ hráčů Horky a přátelák mohl začít. Průběh hry ukázal, že pár drobností budou muset Osečtí ještě doladit, ale bylo znát, že to nejdůležitější – elán a chuť do hry – jim rozhodně nechybí. Házenkářským kolegům z Oseka nad Bečvou proto přejeme při přechodu na handball hodně zdaru a těšíme se na další vzájemné měření sil.

Fotografie z uvedených mládežnických turnajů, stejně jako z přátelského utkání mužů najdete ve fotogalerii na www.hazenahorka.cz.