Čekání na lepší časy a inspirace u televize

Vážení sportovní přátelé, házenkářky a házenkáři!

Vzpomínáte? V lednu a únoru loňského roku žil horecký házenkářský klub čilým ruchem, příprava na jarní sezónu byla v plném proudu. Mladší žactvo startovalo v druhé polovině ledna 2020 na silně obsazeném halovém turnaji v Novém Veselí, muži o týden později absolvovali přípravný turnaj v hale olomoucké Zory za účasti osmi družstev. Na stejné palubovce se odehrál rovněž turnaj mladšího dorostu, kde naši kluci změřili síly se čtyřmi družstvy 2. ligy ČR. A dvě družstva horecké miniházené si v posledním lednovém víkendu loňského roku užívala zimního soustředění v Jeseníkách.

Jenže nic z toho letos nemáme… A místo turnajů a tréninkové přípravy v halách a tělocvičnách se můžeme jen utěšovat (pokolikáté už?), že situace se pro amatérský sport zlepší.

Zatím jsou hráči horeckých týmů odkázáni víceméně jen na individuální přípravu formou domácího cvičení či běhání v přírodě. Naštěstí dosavadní průběh počasí přeje zimním sportům a tak lze utužovat fyzičku v mnoha směrech. Činí se tak například členové družstva mladšího žactva. Dobrým pomocníkem pro udržování fyzické kondice jsou také nejrůznější instruktážní videa na internetu, včetně možností zapojit se do on-line tréninkových lekcí. Toho využívají i naši mladší dorostenci, kteří se jednou týdně formou videokonference účastní on-line TRX tréninků.

Jak jistě víte, problémy s koronavirem zasáhly i nejvyšší patra českého házenkářského domu. Těšili jsme se, jak prostřednictvím přímých přenosů České televize budeme fandit našemu reprezentačnímu týmu mužů na 27. mistrovství světa v Egyptě, jenže… Zůstalo jen u těšení, český reprezentační výběr musel svoji účast na vrcholném svátku házené z důvodu nepříznivé zdravotní situace na poslední chvíli odřeknout.

Každopádně je zajímavé sledovat souboje ostatních účastníků světového šampionátu, byť utkání hraná bez diváků postrádají potřebnou kulisu. Rozhodně ale prázdné tribuny neubírají na výkonech zúčastněných mužstev. Trenérům navíc tato možnost poskytuje nemálo poznatků o nových trendech a dynamickém vývoji házené ve světě. Taková inspirace se může vždy hodit, jen co bude možné opět vyběhnout na hřiště. Kdy se asi dočkáme?