Pohled do historie: Horecká házená na stránkách novin

Milí házenkáři, milé házenkářky,

vážení příznivci, sportovní přátelé!

Pokud bychom nahlédli do rozpisu podzimní házenkářské sezóny za normálních okolností, četli bychom na tomto místě informace o utkáních horeckých týmů. Nechyběla by ani vyjádření trenérů před zápasy jednotlivých družstev o nejbližším víkendu. Jenže normální okolnosti bohužel nemáme, vývoj koronavirové epidemie sportu nepřeje.

Když už nelze přiblížit dění na hřištích a palubovkách, můžeme se alespoň vrátit do bohaté historie horecké házené, která se píše od roku 1957. Ostatně již při jarní koronavirové nucené pauze jsme na tomto místě nahlédli do poloviny 70. let minulého století a přiblížili, co zajímavého se tehdy dělo na naší Sokolce. Tentokrát přidáme další porci z horeckého házenkářského dějepisu. Konkrétně vzpomeneme, jak o aktivitách našeho klubu informovala v druhé polovině 70. let tehdejší média.

Pro dnešní mladou generaci jen připomeňme, že v době před více než 40 neexistoval internet, nebyly žádné webové stránky ani sociální sítě, o mobilních telefonech se nikomu ani nesnilo. Jedinou možnost, jak se k horecké veřejnosti dostávaly zprávy o horecké házené, představovaly dvě vývěsní skříňky, které měl oddíl házené v naší obci k dispozici. Na podstatně vyšší úroveň se ovšem informace o házené v Horce dostávaly v případě, pokud se objevovaly ve sportovní rubrice okresních novin, které v Olomouci vycházely pod názvem Stráž lidu.

Pro zajímavost – tyto noviny měly jen osm stran, vycházely třikrát týdně a prodávaly se za 60 haléřů… Technická kvalita tisku se s dnešními novinami nedá srovnávat, tehdejší polygrafické technologie umožňovaly jen dvoubarevný tisk (kromě černé barvy se místy používala i barva červená), černobílé fotografie byly značně neostré.

ZPRAVODAJSTVÍ Z KVALIFIKACE

Informace o horecké házené se na sportovní straně novin objevovaly docela často. Jen namátkou – 22. června 1976 přinesly noviny obsáhlé zpravodajství z dvoudenního kvalifikačního turnaje mužů o postup do krajského přeboru druhé třídy, kterého se v Droždíně zúčastnily vítězné týmy okresních přeborů tehdejšího Severomoravského kraje. Muži Sokola Horka jako vítězové jedné skupiny okresního přeboru porazili během soboty Minervu Opava 21:20, zvítězili i nad TJ Nový Jičín 21:19 a měli velkou šanci na postup. Jenže druhý den prohráli s béčkem Gumáren Zubří 15:22 a při rovnosti bodů se kvůli horšímu skóre umístili až na třetím místě turnajové tabulky a museli se s vidinou postupu do vyšší soutěže rozloučit.

PŘED SEZÓNOU 1978 – 1979

Posuneme-li se v čase, 9. září 1978 informovaly okresní noviny o tom, jak jsou muži Horky připraveni na novou sezónu v meziokresním přeboru Severomoravského kraje. Kromě výčtu účastníků soutěže se čtenáři dočetli také o rozšíření kádru horeckého mužstva o hráče, přicházející z vlastního dorostu.

TRADIČNÍ TURNAJ V ROCE 1979

Od druhé poloviny 70. let přinášely uvedené noviny kromě výsledků mistrovských zápasů rovněž zpravodajství o turnajích mužů i dorostenců, pořádaných na Sokolce. Jen namátkou – 7. srpna 1979 noviny referovaly o výsledcích 15. ročníku turnaje mužů za účasti čtyř mužstev. Prvenství si tehdy vybojoval celek TJ Pozemní stavby Olomouc (předchůdce klubu STM a dnešního HBC), účastník národní ligy, která byla v dané době druhou nejvyšší soutěží.

DNES VLÁDNE ELEKTRONIKA

Současná doba přirozeně přináší jiné možnosti, na zprávy z házenkářských zápasů či turnajů nemusíme čekat, až projdou někdejším složitým polygrafickým procesem, kdy se jednotlivé řádky s písmenky textu odlévaly do roztaveného olova. Dnes stačí pár ťuknutí do mobilu či notebooku – a máme na síti zpravodajství takřka v okamžitém čase s řadou kvalitních barevných fotografií. Važme si toho!