Rozhodnuto: Sezóna 2020/2021 zrušena, jasnou prioritou je udržet zájem mládeže

Vážení sportovní přátelé, házenkáři a házenkářky!

Zásadní zpráva, která 30. března dorazila do házenkářských klubů v ČR, se dala očekávat.Exekutiva Českého svazu házené (ČSH) téhož dne rozhodla o zrušení soutěžního ročníku 2020/2021 v amatérských a mládežnických soutěžích. Důvodem je přetrvávající nepříznivá pandemická situace a související restriktivní vládní opatření.

Pro všechny házenkáře, horecké nevyjímaje, jde sice o rozhodnutí kruté, ale na druhé straně logické. „Naším hlavním zájmem je ochrana zdraví sportovců. Po téměř šestiměsíční herní a tréninkové přestávce je potřeba minimálně pětitýdenní společná příprava týmů, aby nedocházelo ke zraněním. Na tu už bohužel není prostor, soutěže musí podle legislativního řádu ČSH skončit do 30. června,“ vysvětlil situaci na svazovém webu prezident ČSH Ondřej Zdráhala.

Jedinou výjimku mají nadále nejvyšší profesionální soutěže mužů a žen, které za dodržování hygienických opatření mohou pokračovat.

Opakuje se tak situace z loňského jara, kdy z důvodu šíření koronaviru byla rovněž „odpískána“ nedohraná sezóna. Ta však měla kompletně uzavřenou alespoň podzimní část amatérských soutěží. Naproti tomu ze zrušeného a anulovaného soutěžního ročníku 2020/2021 bylo možné v září a říjnu loňského roku odehrát jen pět až šest mistrovských utkání.

O CO JDE V TĚCHTO DNECH NEJVÍC

Nakolik se téměř půlroční nucená tréninková a herní pauza projeví na chodu házenkářských klubů? Jednoznačně největší starost je o mládež. Jednoduše řečeno – je třeba udržet zájem dětí o organizovaný sport, jde o to, aby se družstva žáků a dorostenců udržela pohromadě. Představa, že někteří mladí házenkáři si během pauzy našli jinou zábavu a již se k házené nebudou chtít vrátit, je noční můrou asi všech trenérů.

Na tento problém pamatuje i ČSH, který za první důležitý krok považuje návrat dětí k organizovaným a pravidelným formám přípravy tak, jak to budou umožňovat protiepidemická opatření. „Ve spolupráci s dalšími kolektivními sporty jednáme o možnosti tréninku družstev a sehrání přátelských utkání alespoň na venkovních hřištích,“ nastínil na svazovém webu plán na nadcházející týdny Ondřej Zdráhala.

KDY OŽIJE HORECKÁ SOKOLKA?

Doufejme, že již brzy, byť konkrétní datum dosud nikdo nezná. Každopádně horečtí házenkáři v uplynulých měsících nezaháleli a využívali možností individuální přípravy. Vhod přišla i iniciativa ČSH, který představil dvojici projektů věnovaných mládeži. V minulých dnech odstartoval seriál Live tréninků s tréninkovými centry mládeže, určený nejen pro kategorie minižáků a mladšího žactva. V jednotlivých krajích se postupně spouští projekt mládežnické On-line ligy, který se ze Středočeského kraje úspěšně rozšiřuje i do dalších regionů. Tyto aktivity jsou pro mládež jistě přínosem, nicméně reálná hřiště a skutečné házenkářské míče mají zcela jiné kouzlo. V tomto směru je na místě snaha ČSH, který chce v příštích dnech zahájit jednání o podmínkách a omezeních, za kterých bude možné uskutečnit letní přípravu.

Takže – kluci a holky, vydržte! Jakmile bude možné zahájit tréninky, opět to na Sokolce rozjedeme!