Mladší žactvo Horky válí, má za sebou úspěšný rok!

Mladší žactvo Horky válí, má za sebou úspěšný rok!

Třebaže sportovní bilance roku 2020 nemůže být z důvodu jarního a poté i podzimního zastavení amatérských soutěží i tréninků úplná, přesto lze uvést nemálo počinů, které jsou pro řadu sportovců příslibem do budoucna. V házenkářském klubu TJ Sokol Horka nad Moravou to dvojnásobně platí zejména o družstvu mladšího žactva, které si skvěle vede v Lize Olomouckého kraje.

Co vše tento tým v roce 2020 potkalo a čeho dosáhl? Jaké jsou jeho přednosti? O tom v našem rozhovoru hovoří trenér družstva mladšího žactva PETR NĚMEC, který je současně šéftrenérem horecké házenkářské mládeže.

Petře, začátek roku 2020 výrazně ovlivnila první vlna koronaviru, nakolik nabourala rozehranou soutěž mladšího žactva Horky?

Docela zásadně, protože nám na jaře sebrala možnost probojovat se na medailové umístění v Lize Olomouckého kraje. Jen připomenu, že ve velmi dobře rozehrané podzimní části soutěže ročníku 2019/2020 jsme v průběžném hodnocení drželi skvělé 2. místo tabulky, které jsme ale bohužel nakonec nepotvrdili. Po uvolnění vládních nařízení jsme totiž v závěru soutěže v červnu 2020 odehráli jen tři doplňkové turnaje, v nichž jsme většinou hráli proti družstvům z kvalitnější skupiny, jakými jsou např. Tatran Litovel nebo Centrum Haná A. Nicméně utkání byla z naší strany odehraná velmi dobře.

V létě nastalo dlouho očekávané velmi nadějné „bezrouškové“ období. Jak je mladší žactvo využilo?

Po ukončení soutěžního ročníku 2019/2020, přerušeného covidem, jsme se po celé prázdniny věnovali jedenkrát týdně dobrovolným společným tréninkům mladšího žactva a všech kategorií minižactva, abychom nezaostali ve fyzické přípravě. Tím jsme alespoň částečně dohnali zameškané tréninkové jednotky z jarních měsíců. Přípravu jsme zužitkovali na konci prázdnin, kdy jsme po dvoutýdenním soustředění v areálu Sokolky startovali na třech velkých turnajích.

Jak družstvo mladšího žactva během těchto turnajových měření sil obstálo?

Když to vyjádřím jednoduše, turnaje potvrdily, že mladší žactvo Horky je výkonnostně na vzestupu. Se dvěma družstvy jsme se vydali na turnaj Holliday Cup ve Zlíně, kde ze šesti účastníků turnaje jeden náš tým vybojoval 2. místo a další náš tým 5. místo. Následoval domácí turnaj s názvem Házenkářské naděje, kde z osmi účastníků naše družstvo získalo třetí místo. A konečně musím zmínit naši účast na Házenkářském festivalu v Lovosicích, kterým jsme zakončili přípravu před nastávající sezónou 2020/2021. Na severu Čech náš tým v konkurenci 24 družstev z celé republiky vybojoval skvělé 6. místo.

Co letní příprava ukázala, pokud jde o výkonnostní stránku? Říká se, že hráči v této věkové kategorii rostou doslova před očima…

Letní příprava, jak tréninková tak i turnajová, nás neskutečně posunula vpřed. Bylo to znát na přístupu a nadšení všech hráčů i hráček, na což jsme spolu s vedoucí družstva Andreou Hrachovinovou i vedením našeho klubu velmi pyšní a hrdí. Herní přestávka napomohla tomu, že hráči a hráčky povyrostli a zesílili, bylo znát, že jsou nabiti velkou energií, bojovností, že jsou prodchnuti optimismem a opravdovým kamarádstvím. Vše bylo na hřišti podtrženo odpovědným přístupem v každé vteřině soutěžních utkání a v neposlední řadě také dobrými výsledky, kdy jsme v šesti podzimních zápasech všechny soupeře výrazně přehráli.

Jenže „bezrouškové“ období netrvalo dlouho a začátkem října se opět soutěže nuceně zastavily. Jak jste se s touto situací vyrovnali?

Opět nám nezbývá nic jiného než vydržet a bojovat… V době zastavení soutěže a zákazu trénování, jak v uzavřených halách tak i ve venkovních prostorech, jsme rozhodně nezaháleli. Členové družstva podle pokynů trenéra posilovali fyzickou zdatnost ve svých domovech a přilehlé přírodě. Je třeba pochválit všechny hráče a hráčky, jež se zapojili do výzvy na fyzické sebezdokonalování.

Měli jste v tomto směru třeba i nějaký speciální program?

Během listopadu se někteří členové hráčského kádru zapojili do výzvy trenéra – a sice pokořit společně 400 km v běhu. Odezva byla skvělá a uvedenou hranici kluci a holky pokořili již 23. listopadu. Také v tomto případě patří poděkování všem, kteří se do této akce zapojili. Po postupném uvolnění omezujících opatření od 23. listopadu jsme pozvolna při vhodném počasí začali na venkovním hřišti na Sokolce trénovat a připravovat se na jarní sezónu.

Petře, pokud se v dohledné době amatérský sport včetně házené vrátí do starých dobrých kolejí, na co se jako trenér mládeže především těšíš?

Nejen já, ale také mí kolegové v klubu věříme, že se vše pozvolna opět zlepší a potvrdíme, že nás, trenéry i hráče, házená baví. Ne snad kvůli samotným výsledkům, ale hlavně proto, že nás naplňuje energií. Jsme rádi, že můžeme rozvíjet schopnosti mladých házenkářů nejen ve sportu, ale také v životě dospívajících teenagerů.

Družstvo mladšího žactva TJ Sokol Horka nad Moravou

V horní řadě zleva: Andrea Hrachovinová (vedoucí družstva), Radim Vánský, Matěj Hanáček, Václav Spáčil, Ondřej Dvořák, Tomáš Sobek, Šimon Skřivánek, Adam Fiala, Jakub Drozd, Petr Němec (trenér družstva).

V prostřední řadě zleva: Šimon Matušek, David Jenš, Veronika Tinklová, Rozálie Protivánková, Sára Hrachovinová, Klára Drozdová, Lukáš Rusler, Matyáš Niessner.

V dolní řadě zleva: Sebastián Šrot, Martin Rusler, Milan Dokoupil, Matěj Hoferek.

Závěrem ještě krátká statistika v podobě výsledků podzimních dvojzápasů v Lize Olomouckého kraje během září 2020, které mladší žactvo Horky vyhrálo vždy rozdílem třídy:

s týmem Centrum Haná 21:12

s týmem  Házená Uničov 31:7

s týmem HBC Olomouc 28:13

s týmem  Cement Hranice 35:5

s týmem  HBC Olomouc 29:5

s týmem Cement Hranice 27:3

Další naplánovaná utkání se již nemohla odehrát.

V neúplné tabulce Ligy Olomouckého kraje horecký tým zatím figuruje na 1. místě, což je dáno i tím, že má odehráno šest utkání, zatímco jiné týmy odehrály o dva až tři zápasy méně.

1. TJ Sokol Horka nad Moravou    6 zápasů – skóre  171:45 – 12 bodů

2. TJ Sokol Senice na Hané          4 zápasy – skóre    78:50 –  7 bodů

3. Házená Velká Bystřice               3 zápasy –  skóre   91:26 –  6 bodů

4. TJ Centrum Haná B                   4 zápasy – skóre     68:62 –  5 bodů

5. SK Žeravice                               4 zápasy – skóre     77:78 –  4 body

6. HBC Olomouc 1966 B               4 zápasy – skóre     58:72 –  4 body

7. SK HFP Prostějov                      3 zápasy – skóre     31:66 –   0 bodů

8. Házená Uničov                          4 zápasy – skóre     38:101 – 0 bodů

9. TJ Cement Hranice B                6 zápasů – skóre     37:144 – 0 bodů

Horečtí hráči si dobře vedou rovněž v tabulce nejlepších střelců soutěže, ale opět se zde projevil rozdílný počet odehraných utkání. Zatímco střelci Horky se mohli prosadit v šesti zápasech, střelci jiných týmů jen ve třech či čtyřech utkáních. Neúplná střelecká tabulka je následující:

 1. Šimon Skřivánek – 46 branek

 2. Matěj Hanáček – 28 branek

 3. Sára Hrachovinová – 24 branek

 6. Tomáš Sobek – 23 branek

12. Václav Spáčil – 17 branek

Za pozornost stojí ještě statistika – tabulka trestů: Za šest odehraných utkání obdržel horecký tým pouze jeden dvouminutový trest a jen jedinkrát byl napomínán žlutou kartou. Patří tak k nejslušnějším týmům soutěže! Jen tak dál!