Skvělé! Starší žáci Horky vybojovali na zimním plážovém turnaji v Praze druhé místo!

Mladým horeckým házenkářům se podařil husarský kousek. V silné konkurenci dokázali opět zabodovat a získat z velkého turnaje pohár za krásné druhé místo. Stalo se tak ve dnech 20. – 22. ledna, kdy startovali na zimní verzi plážového turnaje v Praze – Ládví s názvem Winter Prague Open Beach Handball 2023.

Ve sportovním areálu se hrálo ve dvou nafukovacích halách. Turnaj hostil všechny věkové kategorie z ČR i ze zahraničí a jednotlivé týmy si už tradičně zvolily netradiční, často až bláznivé názvy. V kategorii starších žáků se představilo šest družstev, včetně týmu TJ Sokol Horka nad Moravou, který zůstal věrný loňskému, tolik úspěšnému názvu Výběr z hroznů. Skvělá horecká parta dokázala ve své věkové kategorii čtyřikrát zvítězit a jediný tým, který Horku porazil, byl výběr české žákovské reprezentace. Jak se nejnovější úspěch horeckých starších žáků zrodil?

PÁTEK 20. LEDNA

Cesta horecké výpravy do matičky stověžaté nebyla jednoduchá. Rychlík EC 142 Ostravan s pravidelným odjezdem z Olomouce ve 13.19 nabral 35minutové zpoždění – zřejmě, aby si cestující jízdu vlakem více užili. Opět se tak dostalo na přetřes, že zkratka ČD znamená ve skutečnosti oznámení – času dost…

Každopádně z pražského hlavního nádraží do stanice metra Ládví dorazila výprava až v 16.40, tedy v době, kdy tým starších žáků měl již deset minut hrát proti Lovcům Lovosice. Snad přítomným při výstupu z metra alespoň částečně spravil náladu pohled na uvítací transparent HORKA JEDE, přichystaný jedním z místních fandů horecké házené. (Začátek zmíněného utkání se podařilo přesunout na pozdější dobu).

V jedné ze dvou nafukovacích hal ve sportovním areálu na Ládví nastoupili starší žáci Horky v 17.30 proti družstvu Lvíčat, žákovské přípravce české reprezentace. Přestože se horečtí kluci ujali tříbrankového vedení, vlivem několika zbytečných chyb se skóre začalo obracet ve prospěch Lvíčat. Prohra 0:2 na sety sice mrzela, ale chuť si družstvo Horky mohlo spravit od 19 hodin proti týmu Krutopřísňáci (HC Háje 2009).

A tak se také stalo – vítězstvím 2:1 na sety se Horka dostala do správné provozní teploty, což potvrdilo i další utkání, v němž od 20 hodin Výběr z hroznů vyzval Lovce Lovosice. Také v tomto zápase si hráči Horky vedli výborně a výhrou 2:0 na sety úspěšně završili první hrací den. Zásluhu na tom měli i rodiče některých horeckých hráčů, kteří přijeli družstvo podpořit a náležitě během zápasů hráče povzbuzovali.

SOBOTA 21. LEDNA

Aby snad někdo nenamítal, že turnaj ve sportovním areálu na Ládví je zimní jen podle názvu, hlavní město přes noc zasypal pořádný příval sněhu. Na dění ve vyhřívaných halách to ale nemělo žádný vliv.

Na horecký tým čekala v sobotu dvě utkání. Ve 12.40 proti dívčímu družstvu Alpaky (HC Milevsko) a poté v 15.35 proti dívčímu týmu Knedlycy (HC Háje 2008). Obě utkání zvládli horečtí kluci na jedničku, když v obou duelech zvítězili 2:0 na sety. A právě poslední vítězné sobotní utkání proti týmu z pražských Hájů rozhodlo o tom, že si Horka při zisku osmi bodů a skóre 179:153 vybojovala postup do nedělního finále kategorie starších žáků. „O první místo v turnaji si zahrajeme s družstvem Lvíčat, tedy českou žákovskou reprezentací, což je pro nás obrovská výzva,“ těšilo trenéra Horky Petra Němce.

Postupu do finále si cenil i horecký hráč Jakub Drozd, který hrál na pražském plážovém turnaji již potřetí. „Třebaže plážovou házenou nijak netrénujeme, každý rok si na Ládví zahrajeme o medaile. Tentokrát někteří naši kluci hrají plážovou házenou úplně poprvé, ale velice rychle hru na písku zvládli. V zápasech, které jsme na zimním turnaji odehráli, jsme získali další zkušenosti a pokud ve finále proti Lvíčatům předvedeme bojovný výkon, máme šanci uspět,“ uvedl Jakub.

Bohaté zkušenosti s plážovou házenou má i další hráč Horky Radim Vánský. „Během pátku a soboty jsme se zlepšovali s každým dalším zápasem. Jsem na Ládví potřetí. Předloni jsme v turnaji skončili třetí, loni jsme vybojovali druhé místo, takže nám už jen chybí vyhrát první místo. V pátečním zápase proti Lvíčatům jsme dělali zbytečné chyby, které soupeř využil. Pokud se jich ve finále vyvarujeme, určitě na Lvíčata máme,“ nešetřil Radim optimismem.

NEDĚLE 22. LEDNA

Do nedělního finále ve 12.55 proti týmu Lvíčat šli horečtí hráči s vědomím, že nemají co ztratit. Vždyť nastupovali proti výběru žákovské české reprezentace, tvořenému převážně z hráčů dvou velkých extraligových klubů – Dukly Praha a Lovců Lovosice. Finálový zápas začal ve svižném tempu, po pěti minutách vedla Lvíčata těsně 10:9, nicméně po zbytek úvodního setu byli hráči reprezentačního výběru úspěšnější a konec prvního setu vyzněl v jejich prospěch – 25:21.

V druhém setu se bohužel horeckému týmu nepodařilo ztrátu dohnat, hlavně vlivem  neproměnění řady střeleckých příležitostí a nutno dodat, že chyběla i troška potřebného štěstí. Konečná prohra v druhém setu 10:26 vypadá sice hodně výrazná, ale předvedenou hrou a bojovností rozhodně starší žáci Horky nezklamali. Druhé místo na velkém turnaji je nepochybně hodně cenné a pro celý tým bude motivací k dalšímu výkonnostnímu růstu.

VÝSLEDKY HORECKÉHO DRUŽSTVA VE ZKRATCE:

Základní část:

Horka – Lvíčata 0:2 (sety 13:22, 6:21)

Horka Krutopřísňáci (HC Háje 2009) 2:1 (sety 17:21, 19:5, 3:1)

Horka – Lovci Lovosice 2:0 (sety 18:16, 20:19)

Horka – Alpaky (HC Milevsko) 2:0 (sety 22:12, 21:16)

Horka – Knedlycy (HC Háje 2008) 2:0 (sety 20:8, 19:12)

Finálové utkání:

Horka – Lvíčata 0:2 (sety 21:25, 10:26)

O zisk krásného poháru a stříbrných medailí na pražském turnaji se zasloužili tito hráči: Martin Rusler, Radim Vánský, Matěj Hanáček, Jakub Drozd, Šimon Marek, Tomáš Herold, David Jenš a Josef Šincl. Trenéři: Petr Němec a Jan Kostorek.

Poděkování patří také všem příznivcům a rodičům hráčů – Liboru Heroldovi, Petře Vánské a Antonínu Vánskému za fandění, podporu a pomoc s organizací. Je cenné, že přijeli žákovské družstvo podpořit. Děkujeme a těšíme se brzy na házené opět na viděnou!